Skaņas dienas 2024

“Skaņas dienas” 2024 norisināsies no 23. līdz 27. aprīlim ‘RTU Liepāja’ (iepriekš – Liepājas Universitāte).

“Skaņas dienas” ir ikgadējs skaņai, mākslai un eksperimentiem veltīts festivāls Liepājā. Šī gada festivāls uzmanību vērš uz DIY jeb ‘dari pats’ kultūru – jaunu izteiksmes līdzekļu meklēšanu, unikalitātes un radošas domāšanas attīstīšanu, praktisku darbošanos ar materiālu un lietu darbības principu izpēti. Tā ietvaros notiks radošās darbnīcas, diskusijas, kolektīva improvizācija, kā arī pop-up izstāde un audiovizuālu performanču vakari. 

Radošās darbnīcas aptver dizaina, skaņas mākslas, mūzikas, vizuālās mākslas un tehnoloģiju nozares.  Darbnīcu vadītāji ir starptautiski atzīti mākslinieki, mūziķi un dizaineri: Lise-Lotte Norelius(SE), Christian Faubel (DE), Marko Timlin (DE), Shawn Pinchbeck (CA), Julie Delisle (CA), Émile Gingras (CA), Ģirts Ozoliņš (LV), Mārtiņs Zutis (LV), Paula Vītola (LV), Rogier Jupijn (LV/NL), Fricis Kalvelis (LV).

Darbnīcās dalībnieki apgūs dažādas prototipēšanas un elektronikas tehnikas, analogo sintezatoru spēlēšanu, unikālas telpiskās skaņas veidošanas metodes, performanču un kompozīcijas veidošanu, skatuves noformējuma izstrādi un citas prasmes, kas saistītas ar skaņas un mūzikas materialitāti.

Skaņas dienas norisināsies Kūrmājas prospektā 13, MPLab telpās, koncertzālē “Lielais dzintars” un klubā “Kursa”.

2024. gada festivāls notiek sadarbībā ar Kanādas Elektroakustisko Savienību (The Canadian Electroacoustic Community (CEC)) un konkursu JTTP 2023. CEC dalībnieki un JTTP uzvarētāji, jaunās paaudzes komponisti no Kanādas piedalīsies festivālā ar prezentācijām, darbnīcām  un telpisku Kanādiešu elektroakustiskās mūzikas koncertu, kas notiks koncertzāles “Lielais Dzintars” kamerzālē, 25. aprīlī.

Festivālu organizē biedrība ASTE. Art, Science, Technology, Education un “RTU Liepāja” Mākslas pētījumu laboratorija (MPLab), biedrība “E-Lab, elektroniskās mākslas un mediju centrs”. Skaņas Dienas norisinās pateicoties Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” un Valsts Kultūrkapitālfonda finansiālajam atbalstam.